Blogi

Millaista kiinteistönvälittäjän työ on?

Jarmo Lumpus

Kaikki tietävät, että kiinteistönvälittäjän työ ei ole ihan perinteistä “maanantaista perjantaihin kahdeksasta neljään” työtä. Monet ovat nähneet TV-ohjelmia välittäjistä ja heidän työstään, niin Suomesta kuin USA:sta, missä esitellään upeita ja kalliita asuntoja ja aika paljon myös välittäjän omaa henkilöbrändiä ja siviilielämän tapahtumia. 

Mutta onko työ juuri sellaista mitä televisio ja sosiaalinen media meille näyttää ja onko se muuttunut viime vuosina digitaalisuuden myötä? Kuinka paljon työtä he joutuvat oikeasti tekemään ja onko heillä koskaan vapaata? Minkälaisia ominaisuuksia hyvältä välittäjältä vaaditaan ja miten tulla hyväksi välittäjäksi? Mikä työssä on parasta ja mikä haastavinta? Kuinka nuoria saataisiin enemmän alalle?

Halusimme ottaa asiasta selvää ja markkinoinnin harjoittelijamme Rosa kävi tapaamassa välittäjiä kolmesta eri yrityksestä Oulun alueella. Jokainen heistä on päätynyt alalle hieman eri kautta ja taustoista. Lisäksi kysyimme nuorilta, mitä he ajattelevat yleisesti kiinteistönvälittäjän työstä. 

Tässä blogissa kerromme energisen ja työtään rakastavan Riina Ek-Hietasen tarinan. Hän on ollut kiinteistönvälittäjänä nyt kolme vuotta ja työskentelee Bo LKV:n Oulun toimistolla. 

 

bo2 (1)

Kuva: vasemmalla Visignin markkinoinnin harjoittelija Rosa ja oikealla Riina Ek-Hietanen.

Riina on päätynyt alalle hieman vahingossa. Oman kodin myynnin yhteydessä hän kiinnostui miehensä Janne Hietasen kanssa alasta ja päätyivät työskentelemään yhdessä niin, että Janne teki välittäjän töitä ja Riina huolehti osa-aikaisena asuntojen myyntistailauksesta. Samaan aikaan Riinan varsinainen työ oli pankissa, missä hän neuvotteli asuntolainoja. Hänellä oli siis erittäin hyvä näköala välittäjän työhön. 

Alalle tulo voi olla vaikeaa, koska valmistavaa koulutusta ei isossa mittakaavassa ole olemassa. Lakiasiat voivat olla todella hankala omaksua lyhyessä ajassa ja Riinan pankkitaustasta oli ehdottomasti hyötyä alkuvaiheessa. Hänen mukaan kaikkea ei kannata yrittää opetella heti alussa, vaan tehdä nöyrästi töitä, kasvattaa verkostoa ja opetella asioita sitä mukaan kun niitä tulee eteen. 

Välittäjän työn hyviä puolia Riina luettelee monia: erilaisten ihmisten tapaaminen, ihanien kotien näkeminen, vaihtelevat päivät, onnistumisen tunne kaupanteon yhteydessä ja ihmisten luottamus. Tyypillistä työpäivää on vaikea määritellä, koska aikataulut tahtovat muuttua melko kovaan tahtiin. Jos haluaa päästä tavoitteisiin, välittäjän tulee olla valmis kohtaamaan näitä muutoksia. Vaikka työ on hektistä ja rankkaa, kunnon lomia ehtii kuitenkin pitämään. 

Vaikka työn monipuolisuus ja vaihtelevuus ovat sinällään positiivisia asioita, niistä voi tulla haasteita erityisesti oman vapaa-ajan määrittelyn kanssa. Toinen alan haaste, minkä Riina mainitsee, on ekologisuus. Välittäjän työ perustuu paljolti auton käyttöön, koska kohteet sijaitsevat hyvin usein eri paikoissa ja aikataulutus ei mahdollista muuta tapaa siirtyä nopeasti paikasta toiseen. Bo LKV:n Oulun toimistolla on tähän ongelmaan kuitenkin etsitty ratkaisua ottamalla käyttöön pyörät, joilla välittäjät voivat ajaa lähialueen näyttöihin. Yleensäkin aikatauluttaminen ja sen osaaminen on todella tärkeä ominaisuus. Tilanteet muuttuvat nopeasti ja niihin pitää pystyä reagoimaan mahdollisimman joustavasti. 

Screen Shot 2019-06-18 at 8-06-05

Kuva: Bo LKV Oulun toimistolla on välittäjien käytössä pyörät. Taustalla Janne Hietanen. 

Riina kertoo, että välittäjillä on mahdollista päästä suuriinkin tuloihin, mutta se ei todellakaan ole helppoa. Sosiaalisessa mediassa paljon esillä olevat tähtivälittäjät eivät ole hetkessä nousseet julkisuuteen ja menestykseen, vaan hekin ovat joutuneet tekemään paljon töitä alkuvuosinaan. On todella vaikea nousta ensimmäisenä vuonna parhaiden joukkoon, mutta nöyrällä mielellä ja hyvällä asenteella saa varmasti menestystä pitkässä juoksussa. Suosittelijoiden määrä kasvaa sitä mukaa kun tekee kauppaa eli pitkäjänteisyys on todella tärkeää. Alan palkkaus on hyvin pitkälle provisiopohjaista ja tämä aiheuttaa sen, että tulot voivat heilahdella hyvinkin paljon. Provisiopalkkaus voi tuntua varsinkin alussa rajulta, mutta toisaalta palkkausmalli tuo myös mahdollisuuden merkittäviin ansioihin.

Työ sopii Riinan mielestä hyvin itseohjautuville ja kunnianhimoisille myyntihenkisille tyypeille, jotka tykkäävät olla ihmisten kanssa ja eivät pelkää kovaa työntekoa. Vaikka työn voi aloittaa ilman koulutusta, kannattaa kuitenkin kouluttautua työn ohessa.

Nuoria halutaan ehdottomasti enemmän alalle ja nuorten tulo toisi uusia trendejä ja moderneja digitaalisia toimintatapoja. Sosiaalinen media ja sen käyttö välitystoiminnassa on murroksessa ja nuoret voisivat toimia hyvinä oppaina muille välittäjille. Nuorten energisyys voisi olla erinomainen voimavara korvata puuttuvaa kokemusta. Keskimääräinen välittäjän ura on Riinan mukaan alle kaksi vuotta ja hän toivookin, että nuoret jaksaisivat kokeilla alalla pitempään.

Riinaa voit seurata Instagramissa @riinuli_bo_lkv tai Facebookissa. 

Topics: kiinteistönvälitys, asunnon myynti, kiinteistönvälittäjä

Related posts

Visign siirtynyt takaisin pohjoismaiseen omistukseen