VISIGN BLOG

Mitä on myyntistailaus?

Jarmo Lumpus

Myyntistailaus (tai asuntostailaus) asunnon myynnin yhteydessä tarkoittaa sitä, että asunto siivotaan, järjestellään ja sisustetaan myyntiä edistävään kuntoon. Tavoitteena saada asunnon ensivaikutelma valokuvissa puoleensavetäväksi ja houkuttelevaksi. Tyhjän asunnon stailauksessa huonekalut tuovat tilan mittasuhteet paremmin esille. Asunnon myyjä haluaa stailauksella mahdollisimman paljon yhteydenottoja ja kävijöitä näytölle. Useat yhteydenotot ja näytöllä käynnit ovat välittäjille ns. “kuumia liidejä”, keneltä voi saada uuden toimeksiannon.

Stailausta on montaa tasoa, riippuen asunnon koosta, kunnosta, budjetista ja mitä kohderyhmää myynnillä tavoitellaan. Kävin läpi yli 50 myyntistailausta tarjoavaa palvelua Suomessa. Tämän tutkimuksen perusteella määrittelin erilaiset myyntistailaukset seuraavasti ja niiden hinnat, jotka vaihtelee todella paljon:

 • Pikastailaus
  • käytännössä vain siivous ja järjestely
  • Hinnat alkaen 60€
 • Kevytstailaus
  • Pääasiassa asunnon omilla kalusteilla, voidaan tuoda lainatavaroita ja tekstiilejä
  • Hinnat alkaen 180€
 • Tyhjän asunnon stailaus
  • Tuodaan lainakalusteet kohteeseen ja stailataan pelkästään valokuvauksen ajaksi tai voidaan jättää kalusteet myös pidemmäksi ajaksi
  • Hinnat alkaen 250€
 • Digitaalinen stailaus
  • Lisätään / poistetaan kalusteita valokuvista digitaalisesti
  • Hinnat alkaen 100€ / valokuva

Juuri nyt myyntistailaus kiinteistönvälityksessä vaikuttaa olevan suositumpaa kuin koskaan. Raikas ensivaikutelma koetaan äärimmäisen tärkeäksi ja asunnon myyntiä edistäväksi toiminnaksi. Suomessa myyntistailausta on kokeiltu jo vuosikymmenen alussa, tosin muutama vuosia sitten sen ennustettiin loppuvan. Taloussanomien artikkelissa vuodelta 2017 yhden johtavan välitysliikkeen hallituksen puheenjohtaja totesi seuraavasti:  “Suomalainen huomaa heti, jos asunto on ylistailattu, ja ylipäätään sen, millainen vaikutelma asunnosta näytön aikana tulee. Kun asuntoa on stailattu liikaa, asiakkaalle voi tulla tunne, että kaikki ei ole sitä, miltä näyttää”. Nykytiedon valossa stailaus ei todellakaan tule jäämään hetkelliseksi kokeiluksi vaan siitä on tulossa erottamaton osa kiinteistönvälitystä.


Mitään virallista statistiikkaa en ole nähnyt myyntistailauksen vaikutuksesta asunnon myynnin tehokkuuteen, mutta yleisesti lupaillaan nopeampaa kauppaa ja parempaa hintaa. Jotkut välittäjät sanovat investoinnin tulevan takaisin moninkertaisena. Varmasti yksittäisissä tapauksissa näin onkin, mutta tärkein juttu tässä onkin, että välittäjä osaa myydä ja käyttää stailausta fiksusti hyväkseen. Stailaako hän itse, käyttääkö ammattilaista vai digitaalista stailausta?


Monilla välitysliikkeillä on omat huonekaluvarastot ja tiedän, että moni miettii myyntistailauksen aloittamista. Isoin kysymys stailauksessa on varmaankin kustannus. Huonekalut maksaa, niiden kuljettaminen asuntoon ei tapahdu ihan helposti ja jonkun ammattilaisen täytyy osata ne laittaa näyttävästi oikeille paikoille. Joissakin kohteissa kalusteet jäävät paikoilleen myös esittelyiden ajaksi, jolloin huonekaluvaraston täytyy olla melko laaja. Jossain vaiheessa huonekalut tulee poistaa kohteesta ja viedä varastoon tai uuteen kohteeseen.


Digitaalinen stailaus (virtuaalinen stailaus, virtuaalistailaus) on varmasti nopein ja helpoin tapa hoitaa myyntistailaus. Tyhjien asuntojen kohdalla se on myös ehdottomasti edullisin vaihtoehto. Koska uudesta myyntikohteesta otetaan käytännössä aina valokuvat, digitaalinen lähtömateriaali on valmiiksi jo olemassa.


Digitaalinen stailaus on käytännössä valokuvien muokkaamista. Kuviin voidaan lisätä, niistä voi poistaa tai korvata kalusteita, pintamateriaaleja, tekstiilejä, viherkasveja tai muita objekteja. Digitaalinen stailaus ratkaisee monia eri ongelmia, mitä perinteisessä oikeilla kalusteilla tehdyssä stailauksessa on. Tehokkaimmillaan se kuitenkin on tyhjien asuntojen sisustamisessa, tosin kuviin on mahdollista tehdä isompiakin remontteja. Kuvia stailataan useimmiten yksi tai kaksi, asunnon keskeisimmät tilat eli keittiö ja olohuone.


Katso lyhyt video digitaalisesta stailauksesta. https://youtu.be/RYK2tI0PTCM

Topics:

Poikkeusolojen vaikutus asuntojen myyntiin ja markkinointiin