VISIGN BLOG

Harkitsetko asuntosi myyntiä?

Jarmo Lumpus

Netistä löytyy paljon ohjeita asunnon myyntiä varten. Kun katselin niitä läpi, jotenkin ne kaikki tuntuivat toistavan samaa ja osa on selvästi vanhentunutta tietoa. Nykyajan asunnon myynti on todellakin erilaista kuin 5 tai 10 vuotta sitten. Digitaalisuus ja internetin erilaiset palvelut ovat muuttaneet alaa dynaamisempaan suuntaan ja nimenomaan läpinäkyvyys on parantunut. Vanhoilla metodeilla ei vaan yksinkertaisesti pärjää.

Ostin itse asunnon vajaa vuosi sitten ja olen remontoinut sitä talven aikana. Sain edellisen oman asuntoni myytyä todella nopeasti. Myin sen itse ennen kuin palkkaamani välittäjä ehti ottaa siitä edes valokuvia. Laitoin asuinalueeni Facebook-ryhmään ilmoituksen (Oulussa), jossa yksi ryhmän jäsen vinkkasi kaverilleen myytävästä kohteesta. Tulivat katsomaan asuntoa, lähettivät seuraavana päivänä tarjouksen, jonka hyväksyin. Tämä oli todella poikkeuksellista ja minulla oli onni matkassa. Tästä ei kannata tehdä kovin pitkälle vietyjä johtopäätöksiä minun myyntitaidoistani. Tai siitä, että Facebookissa saa myytyä asunnon kuin asunnon, kahdessa päivässä.

Työskentelen kiinteistönvälitysalalla, mutta en ole kiinteistönvälittäjä. Seuraan alan trendejä tiiviisti niin Suomessa, USA:ssa kuin muuallakin maailmassa. Minulla on asuntovahti päällä jatkuvasti, katselen asuntojen myynti-ilmoituksia melkein joka päivä. Keskustelen välittäjien, valokuvaajien, ostajien, myyjien, stailaajien ja muiden asunnon myyntiin liittyvien ihmisten kanssa aktiivisesti. Katsoin tätä artikkelia varten yli 20 erilaista nettisivua, joissa oli ohjeita asunnon myyntiin ja erityisesti sen markkinointiin. Tärkein kriteeri ohjeille oli: kuinka myydä nopeammin ja parempaan hintaan! Keräsin omasta mielestä parhaat palat ja lisäsin hieman omia ideoita.

Tutustu asuntosi tietoihin

Ensimmäisenä tutustu asuntosi kaikkiin saatavilla oleviin tietoihin ja asiakirjoihin. Näistä on todella paljon apua myöhemmissä vaiheissa! Asunnon historiatiedot ja isoimmat remontit on hyvä tietää. Ole asuntosi paras asiantuntija. Tee vaikutus välittäjiin ja ostajiin.

Mieti asunnolle oikea hinta ja valitse sopiva välittäjä!

 • Selvitä millä hinnalla alueellasi on myyty vastaavia koteja: asuntojen hintatiedot.
 • Voit myös katsoa netissä olevia laskureita: OP-koti ja Blok. Nämä ovat todellakin vain arvioita, mutta älä anna näiden liikaa ohjata päätöksentekoasi.
Pyydä ilmainen asunnon arvon arvio muutamalta kiinteistönvälittäjältä. Samalla tutustut välittäjiin ja voit valita sinulle sopivimman välittäjän. Muista, että halvin välittäjä ei todellakaan ole aina paras. Eikä myöskään se, joka antaa suurimman hinta-arvion. Katso välittäjän muita kohteita netissä, edustaako hän nykyaikaa vai onko jäänyt jumiin 90-luvulle. Minkälaisia esittelytekstejä hän kirjoittaa, alkaako jokainen sanoilla "harvoin tarjolla"? Minkälaisia arvioita hän on saanut? Onko joku suositellut häntä? Minkälaisia asuntoja hän on myynyt aikaisemmin? Käyttääkö välittäjä sosiaalista mediaa?
 • Voit miettiä asuntosi myymistä itse, mutta varaudu tekemään sen eteen töitä. Selvitä vastuusi etukäteen. Katso myös vaihtoehtoiset palvelut kuten Blok.
 • Yleisesti voidaan sanoa, että välittäjän avulla saat keskimäärin paremman hinnan ja asuntosi myydään nopeammin.
 • Asunnon myynnin ajoitus: kevät ja kesä on myynnin kannalta parhaat ajat. Ainakin valokuvat näyttävät keskimäärin paremmilta, koska asuntosi valaistus hoituu luonnonvalolla!

Valmistele asuntosi myyntikuntoon

 • Tee asunnostasi RAIKAS! Fresh!
 • Poista henkilökohtaiset esineet ja tavarat ennen valokuvausta tai näyttöä. Vie ylimääräisiä tavaroita pois asunnosta, äläkä tunge kaikkia kaappeja täyteen. Voit jopa hankkia väliaikaisen varastotilan myynnin ajaksi.

 

null

 

 • Tee asunnostasi valoisa, joko luonnonvalolla tai valaisimilla. Avaa ikkunaverhot valokuvausta ja näyttöä varten. Vältä räikeitä tai erikoisia värejä sisustuksessa. Pese ikkunat vähintään sisäpuolelta!
 • Huolehdi, että kotisi ei haise pahalle! Siivoa viemärit, hajulukot ja kotieläinten jätökset! Vältä kalapuikkojen paistamista pannulla ennen potentiaalisten ostajien vierailua. Tyhjennä myös kaikki roskikset asunnosta.

Korjaa tai vähintään ehosta kotiasi

 • Voit hyvinkin saada pienillä korjauksilla paremman hinnan! Ei kuitenkaan kannata tehdä kovin isoa remonttia, sillä voi olla vaikea saada niitä rahoja takaisin.
 • Keskity keittiöön ja pesuhuoneeseen.
 • Seinien ja katon maalaaminen voi joskus olla perusteltua. Maalaa seinät vaaleilla, neutraaleilla väreillä.

Sisusta tyhjät tai “haastavat” asunnot

 • Digitaalinen stailaus (digital styling) on helpoin tapa sisustaa tyhjä asunto. Editoimalla saadaan myös vanhat rumat kalusteet korvattua digitaalisilla kalusteilla. Asuntosi myy todennäköisesti nopeammin ja parempaan hintaan!
 • Monet välitysliikkeet käyttävät ammattilaista stailaukseen.null

 

Vaadi välittäjääsi luomaan raikas ensivaikutelma asunnosta!

 • Upeat ja näyttävät valokuvat siististä asunnosta. Ei ole muuta vaihtoehtoa. Älä hyväksy välittäjän itse ottamia kuvia, ellei hän ole valokuvauksen(kin) ammattilainen.
 • Drone-kuvat antavat hyvän käsityksen asunnon ympäristöstä ja sijainnista. Näitä tarjoavat useat valokuvaajat eri puolella Suomea.
 • Ilmoituksessa on oltava tarkka ja ajantasainen pohjakuva, muuten ostajat eivät kiinnostu. Pohjakuvassa on hyvä olla mitat, koska se helpottaa ostajien päätöksentekoa!

 

null

 

 • Valokuvantarkalla 3D-mallilla erottuu taatusti joukosta ja turhien näyttöjen määrä vähenee (lue: vähemmän siivousta). Katso esimerkki virtuaalikierroksesta.
 • Video on kiinnostava ja helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. Sen tulisi olla alle minuutin pituinen (Instagram rajoittaa videot minuuttiin).
 • Kaikki asunnon tiedot, varustelutasot ja ominaisuudet on oltava selkeästi esillä!
 • Vaikka hyvän ensivaikutelman luominen on tärkeää, älä kuitenkaan peittele asunnossa mahdollisesti olevia ongelmia.

Ole joustava näyttöjen suhteen

 • Nykyään tehdään paljon yksityisnäyttöjä, mikä valitettavasti tarkoittaa sitä, että sinä myyjänä siivoat usein ja joudut järjestelemään omaa aikatauluasi ostajien pillin mukaan.
 • Edistyksellinen välittäjä käyttää online-kalenteria, jolloin vältytään väärinkäsityksiltä ja aika käytetään tehokkaasti.
 • Älä jätä kotieläimiä asuntoon näytön ajaksi, ainakaan mitään isompia. Hamsteri häkissä on ihan jees. Kaapin päällä tuijottava kissa ei kauheana ostohaluja paranna, varsinkin jos ostaja ei pidä kissoista.

Sosiaalinen media on äärimmäisen arvokas myyntikanava

 • Huolehdi, että välittäjäsi laittaa parhaat palat ainakin Facebookkiin ja Instagramiin.
 • Jaa välittäjän some-postauksia myös itse. Pyydä kavereitasi jakamaan jne. Potentiaaliset ostajat ja heidän kaverinsa ovat netissä. Moni vinkkailee kavereilleen somessa myytävistä asunnoista. Älä hukkaa tätä mahdollisuutta!

Asunnon myynti tai ostaminen ei loppujen lopuksi ole mikään kauhean monimutkainen prosessi. Ota rohkeasti yhteyttä kiinteistönvälittäjään ja kysele kaikki mahdolliset kysymykset. Kiinteistönvälitysalan keskusliitto on tehnyt Hyvä välitystapa -ohjeen, joka on hyvä katsoa läpi. Muista, että välittäjän pitää huolehtia molemmista osapuolista: "Vaikka toimeksiantaja onkin välitysliikkeen päämies, välitysliikkeen tulee valvoa molempien osapuolten etua. Tämän vuoksi välitysliikkeen on esimerkiksi annettava kohdetta koskevat tiedot objektiivisesti myös toimeksiantajan kannalta epäedullisista seikoista."

Topics:

Poikkeusolojen vaikutus asuntojen myyntiin ja markkinointiin